https://arieromania.ro/wp-content/uploads/2020/04/turbomecanica-239x176.jpg

Turbomecanica, cu 45 de ani de excelență în aeronautică, este partenerul strategic al industriei naționale de apărare, fiind unicul furnizor de servicii MRO pentru motoare și ansamble mecanice de aviație ale elicopterelor PUMA SA 330 L și avioanelor IAR 99 Șoim. Aceste servicii sunt destinate clienților noștri interni: Ministerului Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Aeriene Române, Statul Major al Forțelor Navale Române) și Serviciului Român de Informații. Este recunoscut ca furnizor și partener cu tradiție pentru IAR Brașov (producătorul elicopterului PUMA). Ulterior Turbomecanica și-a extins implicarea și în programe importante de modernizare dedicate aeronavelor IAR 330 (programele: SOCAT, NATO, SAR, ȘOIM), având flexibilitatea și capabilitatea să satisfacă toate cerințele interne ale Aviației Militare Române.

În ultimii 30 de ani, Turbomecanica și-a consolidat poziția de partener de încredere pe termen lung și pe piața internațională de aviație - elicoptere. Dezvoltă continuu programe de cooperare cu companii renumite în industria aviației. Leonardo Helicopters, Italia, este unul dintre partenerii de afaceri pe termen lung pentru care în prezent livrează TGB – cutie de transmisie spate, complet fabricată și testată in-house, sub certificarea EASA Parts 21G, precum și componente MGB – cutia de transmisie principală.

Datorită certificării sistemului de management al calității și a proceselor speciale, Turbomecanica participă în programe de fabricație a unor componente de complexitate ridicată pentru motoarele de aviație Rolls-Royce din programele TRENT 700, TRENT 900 și componente dedicate motoarelor CFM 56 în colaborare cu Unison. În continuare compania a dezvoltat parteneriate și pe piața internațională a energiei, fiind un furnizor de încredere pentru General Electric prin fabricarea componentelor pentru turbinele cu gaz.

Cu pasiune și încredere Turbomecanica continuă procesul de dezvoltare și inovare având în obiectiv să devină în câțiva ani un hub important în domeniul MRO din Europa Centrală și de Est prin extinderea activității în domeniul aviației civile. Compania a început un program intens de instruire și extindere a capacității de producție și își propune ca în 3 ani să livreze primul serviciu de reparație complet pentru motoarele de aviație civilă sub certificarea EASA 145.

Urmând aceeași direcție de dezvoltare a capabilităților naționale,Turbomecanica este în proces de obținere a certificărilor ca organizație de producție și întreținere în conformitate cu cerințele militare de aeronavigabilitate RMAR 21 și RMAR 145.

Turbomecanica este o societate pe acțiuni și este listată la Bursa de Valori București din anul 1997.

Aviația Civilă:

 • Leonardo Helicopters
 • Rolls-Royce
 • General Electric - GE AVIATION (GE 90 – Ge NX)
 • General Electric - AVIO AERO
 • PZL Swidnik
 • Witzenmann
 • Boeing Distribution, Inc. (AVIALL Services)
 • HONDA AERO Inc.
 • Unison Engine Components Bucharest SA

Aviația de apărare militară:

 • I.A.R. Ghimbav (PUMA IAR 330L helicopter`s manufacturer)
 • Ministerul Apărării din România (RoMOD)
 • Forțele Aeriene Române (RoAF)
 • Forțele Navale Române (RoNF)
 • Serviciul Român de Informații (SRI)

Energie și alte sectoare:

 • GE Energy Products
 • GE Hungary KFT – Power & Water
 • GE Power Components Co Ltd
 • GE Greenville

În principal Turbomecanica furnizează două tipuri de servicii și anume: servicii de mentenanță și reparații pentru motoare și ansamble mecanice din dotarea elicopterelor PUMA SA 330 L și avioanelor IAR 99 SOIM, și fabricarea componenetelor și a ansamblelor mecanice destinate motoarelor de aviatie.

Portofoliul de piese fabricate include: turbine și carcase de compresor, conuri, capace, camere, discuri de compresor, inele, diafragme, arbori, cuplaje, piulițe, camera de ardere, stator, roți dințate, angrenaje conice, cutii de viteze, piese sudate - printre altele.

Având în vedere că activitatea principală a Turbomecanicii este cea de mentenanță și reparații, compania pune la dispoziția clienților un mix unic de capabilități certificate internațional, fiind în măsură să fabrice orice piesă sau ansamblu mecanic parte dintr-un motor sau din cutii de transmisie pentru elicoptere de dimensiune medie și mică. Excelează la producția pieselor de complexitate înaltă cu dimensiuni de până la 1m cub cu cerere anuala mică sau medie.

Capacitățile companiei de prelucrare, precum și procesele speciale pentru tratamentele termice și acoperire a suprafețelor, aplicate metalelor, ne permite să oferim reparații complete și servicii de mentenanță.

De asemenea, Turbomecanica produce componente high-tech și echipamente utilizate în sisteme de generare a energiei, aplicații medicale și militare.

Sistemul nostru de management al calității și mediului este certificat în conformitate cu ISO 9001: 2015; SR EN 9100: 2018 și ISO 14001:2015. Procesele speciale sunt certificate de către NADCAP și aprobate și de clienții noștri.

Turbomecanica este, de asemenea, certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română în conformitate cu regulamentul EC 748/2012 - partea 21G, ca organizație de producție autorizată să fabrice ansamble mecanice și componente pentru elicopterele civile AW109/AW119 Leonardo Helicopters.

În prezent, Turbomecanica este în proces de certificare EASA 145, RMAR 21 & RMAR145, adaptându-se continuu la cerințele și schimbările pieței.

Date contact: